Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük Metin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yüzüncü Yıl Logosu Atatürk
2024 Yılı Tercüman Bilirkişi İlânı
02.10.2023

T.C.
TRABZON 
ADLİ YARGI İLK DERECE MAHKEMESİ 
ADALET KOMİSYONU

 

İ L Â N 


KONU    : 2024 Yılı Tercüman Bilirkişi İlânı 

04/12/2004 tarihli 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunun 202. maddesine dayanılarak 28578 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Ceza Muhakemesi Kanununa göre Tercüman Listelerinin Düzenlenmesi Hakkındaki Yönetmeliğin 1. ve 2. Maddesi ve Ceza Muhakemesi Kanunun 202. maddesi gereğince soruşturma veya kovuşturma evresinde meramını anlatabilecek ölçüde Türkçe bilmeyen ya da engelli olan mağdur, tanık, şüpheli veya sanığın iddia veya savunmaya ilişkin beyanlarının, kovuşturma evresinde iddianamenin okuması ve esas hakkındaki mütaalanın verilmesi üzerine sanığın kendisini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dilde yapacağı sözlü savunmasının, Türkçe’ye çevrilmesi için Trabzon Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığınca düzenlenecek 2024 yılı tercüman bilirkişi listesine başvuruda bulunmak için, başvuru şartları, başvuru usulü, tarihi ve istenilen belgeler ile listeye kabul şartları aşağıda belirtilmiştir.
 
BAŞVURU ŞARTLARI    :

1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

2) Başvuru tarihinde fiil ehliyetine sahip olmak,

3) En az ilkokul mezunu olmak,

4) Başvuru tarihinde 18 yaşını tamamlamış olmak,

5) Affa uğramış ya da ertelenmiş olsalar bile, Devlete ve adliyeye karşı işlenen suçlar, 12/04/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununda yer alan suçlar ile basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflâs veya kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma suçlarından hükümlü olmaması veya hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmemiş olmak,

6) Disiplin yönünden meslekten ya da memuriyetten çıkarılmamış veya sanat icrasından yasaklanmamış olmak,

7) Komisyonumuz yargı çevresinde (Trabzon il sınırları içerisinde) oturmak veya mesleki faaliyetini icra etmek,

8) Başka bir Komisyonun listesinde kayıtlı olmamak,

BAŞVURU USULÜ    :

Başvuru Yeri: Tercüman Bilirkişi olarak görev yapmak isteyenlerin trabzon.adalet.gov.tr. İnternet adresinde yayınlanan Komisyonumuza ait bilirkişilik ilan metninin ekinde bulunan başvuru dilekçe örneği, dil beyanı ve diğer istenen belgelerle birlikte şahsen Trabzon Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı A Blok 5. Kat. 510  No’lu Adalet Komisyonu Kalemine başvurmaları veya mahalli Cumhuriyet Başsavcılıkları aracı kılınmak suretiyle burada belgelerin asılları gösterilip onaylattırılarak mahalli Cumhuriyet Başsavcılıkları vasıtasıyla APS ile 31 Ekim 2023 Pazartesi günü mesai bitimine kadar Trabzon Adalet Komisyonu Başkanlığına gönderilmesi gerekmektedir. 

31 Ekim 2023 tarihinden sonra yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

Başvuru Tarihi : Tercüman Bilirkişi olarak listeye kaydolmak isteyenlerin başvuruları 16 Ekim 2023 Pazartesi günü başlayıp 31 Ekim 2023 Salı günü mesai bitiminde sona erecektir. 


BAŞVURU DİLEKÇESİNE EKLENECEK BELGELER    :

1) Başvuru Dilekçesi,

2) T.C. kimlik numarasını gösterir resmi makamlarca verilen belgenin fotokopisi (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport)

3) Adrese dayalı nüfus kayıt örneği,

4) Tercüman olmak istediği dil veya diller ile işaret diline ilişkin diploma, ruhsatname, sertifika gibi belgelerin aslı veya komisyonca onaylanmış örneği, böyle bir belgenin olmaması durumunda tercümanlık faaliyetini yerine getirecek derecede dil bildiğinin yazılı olarak beyanı,

5) İki adet vesikalık fotoğraf,

6) Mezuniyet durumunu gösterir belgenin aslı veya komisyonca onaylanmış örneği, 

7) Adli Sicil Kaydı,

8) Başvuru kabul şartlarının 6. maddesinde belirtilen disiplin yönünden meslekten ya da memuriyetten  çıkartılmamış veya sanat icrasından yasaklanmamış olduğunu gösterir (herhangi bir Kamu Kurum veya Kuruluşu ile herhangi bir sanat icrası yapanların bağlı bulundukları kurum ve oda başkanlığından alınan, çalışmayanlar için yazılı beyan) belge,

9) Bir önceki yıla ait bilirkişi listesinde kayıtlı olanların, (4) ve (6). Maddede belirtilen belgeler hariç (1),(2),(3),(5),(7) ve (8) maddelerdeki belirtilen belgeler ile yeniden müracaat etmeleri gerekmektedir.

Not: Başvuru dilekçesinde banka şubesi ve IBAN numarası bilgilerinin belirlenmesi gerekmektedir. 


BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ             :


(1) Başvurular, başvuranların adları , bildikleri dil veya diller ile işaret dili, varsa çalıştıkları kurum ve kuruluşların adları, açık adresleri yazılmak suretiyle komisyonca kaydedilir.

(2) Başvurular, Komisyon tarafından 30 Kasım 2023 tarihine kadar değerlendirilerek 8 inci madde de belirtilen belgelerin eksik olması ya da başvuru sahibinin 6 ncı maddedeki şartları haiz olmaması halinde, talebin REDDİNE karar verilir. Redde ilişkin karar ilgilisine tebliğ olunur.

(3) Talepleri uygun görülenlerin adları, bildikleri dil veya diller ile işaret dili, varsa çalıştıkları kurum ve kuruluşların adları, açık adresleri yazılarak oluşturulan liste, yemin tarihinden önce en az yedi gün süre ile adliye divanhanesine asılır ve elektronik ortamda ilân edilir. 

*(Talebi uygun görülen adaylara ayrıca bir tebligat yapılamayacak olup, belirlenen yemin tarih, saat ve yerinde hazır bulunmaları)
YEMİN                      :

Listeye kabul edilenlere, 01/12/2023 Cuma günü saat 09:00-10:00 arasında “Ceza Muhakemesi Kanununa göre Adli Yargı Adalet Komisyonlarınca Tercüman Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmeliğin” 10. maddesi hükmü gereğince Trabzon Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı tarafından Trabzon Adliyesi Konferans salonunda yemin ettirilecektir. Herhangi bir yasal mazereti nedeniyle belirtilen tarih ve saatte yemin merasimine katılamayacak olanların yemin tarihi olan 01/12/2023 tarihinden önce mazeretlerini belirtir dilekçe ile Komisyonumuza başvurmaları halinde mazeretleri Komisyonumuzca uygun görülmesi durumunda 08/12/2023 Cuma günü saat 09:00-10:00 arasında aynı yerde yemin edeceklerdir.


LİSTELERİN İLANI      :

Yemin eden tercümanlardan oluşan liste, 31 Aralık 2023 tarihine kadar Trabzon Adliyesi internet sitesi trabzon.adalet.gov.tr adresinde ilan edilerek, bir örneği Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü ve Bilgi İşlem Genel Müdürlüğüne, Mahkemelere duyurulmak üzere merkez ve bağlı İlçe Cumhuriyet Başsavcılıklarına dağıtımlı olarak gönderilecektir.

İlan olunur. 02/10/2023
 

EKLER :
1- Başvuru Formu
2- Adres Beyanı
3- Tercüman Dil Beyanı
4- Çalışmayanlara İlişkin Yazılı Beyan 

Adres

Kaşüstü Mahallesi 1300 Nolu Sokak No: 1/11 Trabzon Adalet Sarayı 61250 Yomra/TRABZON

Telefon

Telefon: 444 56 29

Faks: 0462 230 22 49

E-Posta

trabzoncbsisaretadalet.gov.tr